Oldalak

2018. január 15., hétfő

Rovarból készült kenyér...

Finnország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata állítása szerint elsőként dobja piacra furcsa új termékét, ami nem más, mint egy rovarokból készült kenyér. Meglehet, hogy hamarosan nem azt kell majd szóvá tennünk, ha légy került a levesünkbe, hanem azt, ha nem került elég rovar az ételbe – de legalábbis egyre többen mutatnak érdeklődést az ízeltlábúakból készülő fogások iránt.
Markus Hellstrom, a Fazer péktermékek előállításával foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy a vállalat olyan veknit állít elő, amelynek egy részét szárított és porrá őrölt tücsök teszi ki, a fennmaradó rész pedig továbbra is gabonaliszt és más hagyományosabb összetevők. Egy-egy vekni kenyérben nagyjából 70 tücsök van, ezek súlya a kenyér három százalékát teszik ki.
Nemrég az észak-európai országokban több felmérést is folytattak, amelyek során úgy tűnt, a finnek többnyire pozitívan állnak hozzá a rovarok fogyasztásához. Az ízélmény javítása érdekében ropogós tésztát készítettek, az eredmény pedig egy „ízletes és tápláló” eledel lett. A Sirkkaleipa nevű kenyér Sibakov jellemzése szerint remek fehérjeforrás lehet, ráadásul a rovarokban hasznos zsírsavak, vas, illetve B12 vitamin is találhatóak. Egy kenyérben kb. 70 tücsök van.
Rovartartalmú ételek öt másik európai ország szupermarketjeiben lelhetők fel: Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Svájcban. Svájcban a Coop áruházlánc szeptemberben dobott piacra rovarból készült hamburgert és húsgolyót.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete korábban is javasolta a rovarok fogyasztását, mivel azok gazdag ásványi anyag és fehérjeforrások, és összességében egészséges tápláléknak számítanak. Ráadásul a legtöbb rovar tenyésztésével sokkal kevesebb üvegházhatású gáz és ammónia kerül a környezetbe, mint például a szarvasmarhák tenyésztésével. Mindennek tetejébe pedig még olcsóbb is a rovartenyésztés, mint más haszonállatok nevelése. ENSZ-adatok szerint egyébként a világon 2 milliárd ember fogyaszt rovart, az ehető fajok száma meghaladja az 1900-at.
Érdekesség, hogy egy korábbi kutatás során megfigyelték, a rovarok tulajdonképpen valóban képesek lehetnek legalább annyi tápanyagot biztosítani, mint a más állatokból készült élelmiszerek.

Nincsenek megjegyzések: