Bognár Lajos, a VM helyettes államtitkára a Kossuth Rádió
Hajnal-táj című műsorában elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési
Program (ÚMVP) rövidesen megnyíló élelmiszeripari programok támogatása
fejezetében lesznek olyan lehetőségek, amelyeknél lehet vágópontok létestéséhez
forrásokat elnyerni.
Az uniós csatlakozás idején rengeteg kis vágópontot kellett
bezáratni, mivel nem feleltek meg az európai élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
Így aztán a kistermelők nem tudták levágatni a felnevelt állataikat, hogy a
húsukat boltban értékesíthessék. Lehetetlen helyzetbe kerültek azok a falusi
vendéglátók is, akik házi húsételeket szerettek volna kínálni, de nem tehették
meg a hagyományos otthoni vágásokból. A helyzetnek végül az a rendelet vetett
véget, amely lehetővé tette a néhány állat levágására alkalmas úgynevezett
szúrópontok működését. A korlátozott kapacitású üzemekre kevesebb követelmény
vonatkozik, mint a nagy vágóhidakra.
A vágópontokon hetente 100 sertést, 20
szarvasmarhát, illetve évente 250 ezer baromfit lehet levágni, és 100 km-es
körzetből fogadhatnak élő állatot. Nem kell külön üzemrészeket kialakítani,
hanem időben kell elkülöníteni bennük az egyes munkafolyamatokat. Nincs szükség
jelentős hűtőkapacitásra sem, hiszen a húst 2 órán belül elszállíthatja a
tulajdonosa. (Agromonitor.hu)
|
2011. augusztus 23., kedd
Újra elterjedhetnek a mini vágóhidak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése