Az
élelmiszertermelés környezeti hatásainak eddig legátfogóbb elemzését
készítették el brit és svájci kutatók, adataik alapján megállapították,
hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása az egyedüli
leghatásosabb mód a bolygónkra gyakorolt környezeti hatás
csökkentésének.
Az Oxfordi Egyetem és az Agroscope svájci mezőgazdaságici kutatóintézet 119 ország mintegy 38 ezer farmjának és 1600
élelmiszer-feldolgozójának és kereskedőjének adatait megvizsgálva mérte
fel, hogy a különböző termelési módszerek és a földrajzi elhelyezkedés
milyen környezeti hatással van az elfogyasztott élelmiszerek mintegy 90
százalékát kitevő 40 élelmiszer előállításához. A szakemberek
elemezték, hogyan hat ezen élelmiszerek előállítási folyamata a
földhasználatra, az ivóvíz-felhasználásra, a vízszennyezésre, a
légszennyezésre, és nagy különbségeket mutattak ki az ugyanazon terméket
előállítók környezeti hatásai között.
A Science című
folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a környezetre legnagyobb
hatással lévő marhahústermelők 100 gramm fehérje előállításakor 105
kilogramm üvegházhatású gázt bocsátanak ki és 370 négyzetméternyi
földterületet használnak, ami 12-50-szer nagyobb, mint a környezetre kis
hatású marhahústermelők. Utóbbiak viszont 36-szor több földterületet
használnak és hatszor több üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a
zöldborsótermelők. Az akvakultúra, amelyről azt feltételezték,
hogy viszonylag alacsony szénlábnyoma van, több metánt és üvegházhatású
gázt bocsáthat ki, mint egy kilogrammnyi élő marha.
"Az
élelmiszertermelésnek óriásiak a környezeti terhei, ám azok nem
szükségszerű következményeik az ember szükségleteit tekintve. Jelentős
mértékben csökkenthetők a termelés módozatainak megváltoztatásával és
azzal, mit fogyasztunk" - magyarázta Joseph Poore, a tanulmány egyik
szerzője. A legnagyobb hatást az étrend megváltoztatásával
lehetne elérni, nagyobb hatást, mint a hús és tejtermékek fenntartható
gazdálkodással való előállításával. A növényi alapú étrend esetén a
globális földhasználatot 76 százalékkal (3,1 milliárd hektárral) lehetne
csökkenteni, a globális üvegházhatású gázkibocsátást pedig mintegy 73
százalékkal a földrajzi elhelyezkedéstől függően. Előbbi a trópusi
erdőkre nehezedő nyomást csökkentené, és nagy földterületeket lehetne
visszaadni a természetnek - tette hozzá a kutató. (F: mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése