Napjainkban a méz gyakori célpontjává vált a különböző hamisítási
eljárásoknak, melynek oka elsősorban a méz értékes összetevői által
meghatározott relatíve magas piaci ár. A hamisítás különböző formái közé
tartozik a hamis eredetmegjelölés, azaz amikor az adott méz nem onnan
származik (földrajzi eredet), vagy nem olyan fajtájú (botanikai eredet),
mint ami a címkén szerepel. Egy másik hamisítási forma a mézek
cukorszirupokkal történő hamisítása. Ennek két formáját
különböztethetjük meg, a direkt és az indirekt hamisítást. A direkt
hamisítás során a cukorszirupokat (kukorica, rizs, répacukor, nádcukor,
stb.) a mézekhez keverik, míg az indirekt hamisítás során a cukrokat a
méheknek táplálékként adják a gyűjtési időszakban. https://magyarmezogazdasag.hu/2020/11/19/mezek-eredete-es-hamisitasa-hogyan-lehet-vizsgalni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése