Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

A pálinkafőzés új szabályai...

A korábbi szigorúbb tervezettől eltérően (csak regisztrált pálinkafőzővel, bejelentési kötelezettség terhe mellett, csak saját gyümölcsből való gyümölcspárlat készítés) lényegesen liberálisabb szabályozás lép hatályba 2010. szeptember 27-től.

A jogszabály változásával az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról, így a kistermelő a saját gyümölcséből (a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs) vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan főzhet pálinkát.

A jövedéki adóról szóló törvény legfőbb módosításai az alábbiakban foglalható össze:

* a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter saját fogyasztásra előállított párlat adómentes
* a párlat előállításához használt készüléket csak 100 liter feletti űrtartalom esetén kell engedélyeztetni
* a főzést nem kell sehol előre bejelenteni

Az előállított gyümölcspárlat elsősorban a háztartásban történő személyes fogyasztásra szolgál, de a saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból is kínálható az ital. Az ötvenliteres szabály természetesen nemcsak az otthon, házilagos körülmények között főzött pálinkára vonatkozik, hanem a bérfőzés keretében előállított mennyiségre is. Így akik nem rendelkeznek megfelelő minőségű készülékkel, azoknak javasolt szeszfőzdében kifőzetni a cefrét, hiszen ott garantált a minőség és a szeszfok is.

Ha pedig valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetőség. Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.

A törvénymódosítás elsősorban arra szolgál, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését. Lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba ugyanis a lehullott gyümölcs, tiszta marad a porta.

Jogszabályi háttér:

* 2010. évi XC. törvény

Nincsenek megjegyzések: