Oldalak

2010. szeptember 24., péntek

Leader - MNVH változások...

Átalakítja a Leader-programot és a vidéki hálózatot a VM
Írta: Agromonitor.hu
2010. szeptember 24.

Október közepén társadalmi vitára bocsátják azt a munkaanyagot, amely a Leader-program átvizsgálásáról született a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) - mondta V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztési államtitkára. A Leader-programmal együtt folyamatban van a civil és szakmai összefogást segítő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) átalakítása is.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pénzügyi keretében a Leader programra költhető forrásokat az idén nem nyitják meg a program átalakítása miatt – közölte az államtitkár. A Leader részeként a helyi igényeknek jobban megfelelő programokat akarnak támogatni az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb pályázati rendszerben. Míg az eredeti uniós elképzelés területalapú fejlődést tett lehetővé alulról építkező pályázatokon, addig a magyar gyakorlat más: lassú és bonyolult. Sok esetben akár 8-12 hónapot is igénybe vett az elbírálás és elsikkadt a fejlesztés és az együttműködés. Sokszor a helyi közösségek akarata ellen születtek fejlesztési döntések - fűzte hozzá V. Németh Zsolt.
Az elsősorban a kommunikáció és az együttműködés kiépítését segítő, önkéntes alapon létrejött Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot (MNVH) összekapcsolják a Leader-programmal, és a hálózat rendszerét is egyszerűsítik - írja az MTI. A Leader (közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) az Európai Unió egyik legsikeresebb programja: egy terület fejlesztési stratégiáját a helyi önkormányzatokból, a térség vállalkozóiból és civil szerveződéseiből alakult akciócsoport az ott élők bevonásával állítja össze. Az elkészült stratégia alapján a döntéshozó egy keretösszeget határoz meg az akciócsoport, illetve a munkacsoport számára, amely helyi pályáztatás útján jut el a végső kedvezményezettekhez.

Nincsenek megjegyzések: