Eperjesi Imre: Borászati
technológia
Ez a mű az érett
szőlőtől a palackozásig tartó technológia nagyon bonyolult, sok odafigyelést és
tudást követelő szakma minden mozzanatát ismerteti.
A bor minősége
függ
- a jól választott szőlőfajtától és a termőhelyi viszonyoktól
- a
szőlő érettségétől és betakarításának módjától
- a borkészítési
technológiától (szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés)
- a bor kezelésétől
a tisztító és stabilizáló eljárásoktól, a borharmónia kialakításától
- a bor
érési viszonyainak szabályozásától
- a bor tárolásának körülményeitől
E
munkafolyamatok után következik a bor palackozása, s így jut el a
kereskedelembe, a borkedvelő fogyasztóhoz.
A könyv mindezeket
a technológiai folyamatokat egy-egy fejezetben ismerteti, amit az érzékszervi
vizsgálatok és a fogyasztási szokások alakulásának leírása zár.
Eperjesi Imre sok
évtizedes bortechnológiai és oktatói gyakorlata, írói tapasztalata egy
letisztult, lényegre törő, a mára kialakult borkultúrának megfelelő újdonságokat
is tartalmazó könyve nélkülözhetetlen a felnövekvő borásznemzedékek számára.
A Borászati
technológia első tagja annak a trilógiának, amit a Kállay Miklós: Borászati
kémia és Magyar Ildikó: Borászati mikrobiológia című munkái követnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése