A vörösborok
termékskálája a könnyű, friss boroktól a testes, cserzőanyagban gazdag borokig,
a fajtaazonos érlelésűektől a házasított borokig terjed. A kereslet és a
fogyasztók minőség iránti igényei növekednek, de a sikerhez nem elegendő a
fogyasztói ízlést kielégíteni, a minőséget állandó szinten is kell tartani.
Ehhez üzemi szintű döntéseket kell hozni, egy részüket még a szőlőtermesztés
folyamán
A fajta-, az
alanyválasztás, a tőkeművelési mód és a terméshozam szabályozása legfontosabb
ismérvei bemutatásával kezdődik a könyv. A továbbiakban tanácsot ad a készítendő
vörösbortípusok kiválasztásához, ismerteti a cefrekezelést, a héjon erjesztési
eljárásokat. Részletesen foglalkozik a biológiai almasavbontással, a
színstabilizálásban végbemenő polimerizációs, makro- és mikrooxidációs
folyamatokkal. A művet az ászkolással, a derítéssel és a palackozással
kapcsolatos teendők leírása zárja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése