A sárgarépa szinte
minden nap az asztalunkra kerül, de egész évben szívesen fogyasztjuk a
petrezselyem, a pasztinák, a torma értékes gyökerét, a zeller, a cékla, a retek
gumóját, de vannak a könyvben különleges zöldségfélék is, mint a vajrépa, a
cikória, a csicsóka és a feketegyökér.
Értéküket az is
adja, hogy jól tárolhatók, így szinte egész évben beszerezhetők.
A
gyökérzöldségeknek különösen fontos szerepük van táplálkozásunkban, értékes
tápanyagokat, rostanyagokat, vitaminokat, egészségvédő és ásványi anyagokat
tartalmaznak.
A szerző a 11
növényt azonos tárgyalási módon mutatja be. Ismerteti származásukat,
elterjedésüket, táplálkozási és gazdasági jelentőségüket, növénytani
jellemzőiket, környezeti igényüket, szabadföldi termesztésüket, hajtatási
lehetőségüket, szaporítási módjukat, felhívják a figyelmet a leggyakoribb
betegségeikre, kártevőikre és a védekezési módokra.
A mű zárófejezete a ma
oly fontos és egyre népszerűbb ökológiai termesztés lehetőségeit tárja fel.
Ajánljuk ezt a
könyvet a már gyakorlattal rendelkező zöldségtermesztőknek, akik érdeklődnek az
új termesztési és kereskedelmi lehetőségek, új fajok és fajták iránt, de pontos
termesztés-technológiát találnak azok a kezdő gazdálkodók is, akik friss
zöldséggel szeretnék ellátni szűkebb környezetüket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése