A nagy gyümölcslé átverés...
A
gyümölcslé a friss gyümölcsök adaléktól mentes leve, míg köznapi
értelemben a gyümölcs tartalmú italok összefoglaló neve. Ezen belül,
megkülönböztetünk különböző kategóriákat: a gyümölcstartalom
százalékában: 100% gyümölcshányadú a must (ennek szűrt, vagy derített és
csírátlanított változata az un. „folyékony gyümölcs”, minimum 25% (alma
és körte esetén 45%) a gyümölcsnektár, majd 12% minimum
gyümölcshányadig gyümölcsital, az annál kevesebb gyümölcshányad
felhasználásával gyártott késztermék pedig az üdítőital (ezen belül
„gyümölcsalapú ízesített üdítőital” az, ami minimum 5% gyümölcslevet
tartalmaz); továbbá széndioxid tartalmuk alapján, illetve, hogy szűrt
vagy rostos különböztetjük meg a gyümölcsleveket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése