Oldalak

2015. május 30., szombat

Gépfenntartás...

Dr. Janik József: Gépfenntartás I. - II.
Alapvető jellemzője a könyvnek, hogy nem meghatározott típusú gépek, berendezések fenntartási technológiájának ismertetésével foglalkozik, hanem gépelemekre orientáltan tárgyalja a jellegzetes hibákat, hibaelemzési folyamatokat és a lehetséges javítástechnológiákat. A szakkönyv elsősorban az általános rendeltetésű gépek, közúti járművek, mezőgazdasági gépek és vasúti járművek fenntartásához ad átfogó gyakorlati és elméleti ismereteket, így ajánlható mindazoknak a gyakorlatban dolgozó szakembereknek, akik a termelésben konkrét gépjavítási feladatokat látnak el, továbbá a gépfenntartás szervezésével illetve irányításával foglalkoznak. Másrészt mindazoknak, akik akár gyakorlati, akár elméleti ismereteik gyarapítására törekszenek.
A gépek, berendezések üzemképes állapotának biztosítására igen sokféle fogalom terjedt el, mind a szakirodalomban, mind a gyakorlatban. Minthogy a különböző fogalmak egymással jelentős átfedésben vannak, ezért a hozzájuk kapcsolt tevékenységek sem válnak el egymástól kellő mértékben, sőt az esetek többségében ugyanarra a tevékenységre használunk különböző fogalmakat. Célszerűnek látszik tehát, ilyen esetekben tisztázni azt a fogalomrendszert, amelyet adott területen használni kívánunk.

Az egyik lényeges jellemzője a karbantartás, javítás, szerviz stb. fogalmaknak, hogy tartalmi tevékenységeik eléggé elkülönülnek a termelési folyamatoktól, ugyanakkor nem utalnak eléggé arra, hogy az üzemképesség helyreállítása a termelési folyamat megszakítását is eredményezi arra az időtartamra, amíg az adott gépet ki nem javítják. Márpedig a javításhoz szükséges idő a termelési folyamat összetettségétől, tömegszerűségétől függően igen jelentős költségnövekedést idézhet elő a vállalat számára.

Nincsenek megjegyzések: