Borász robot
http://index.hu/mindekozben/
Borsör...
Meglepõ húzás: a németek feltalálták a borsört: Új italkülönlegesség jelent meg a piacon.
Sütött vagy főzött előbb az ember?
Teljes bizonyossággal közölhetjük, hogy az ősember
előbb sütött, mint főzött. A pirítás, pörkölés nemcsak a húsféléket
tette porhanyóssá, ízesebbé, hanem a különböző magvakat, növényi
terméseket is. A pattogatott kukorica, a sült alma és sült gesztenye, a
pörkölt mandula még ma is őrzi és idézi a konyhaművészet őskorának
kezdeti lehetőségeit és technikáját.
És mikor kezdtek el főzni?
Az újabb kőkorszakban, amikor már volt miben.
Ugyanis ekkor készültek az első agyagedények. Ezek azonban még nem
voltak tűzállóak, közvetlenül a tűzre téve megrepedtek. Ezért a főzés
legősibb módja az úgynevezett "köves főzés". Lényege az, hogy az
edénybe, a főzésre előkészített vízbe forró köveket dobnak, s ezeket
addig váltják, míg a folyadék felforr. Ezt az ősi főzésmódot őrzi az
erdélyi magyaroknál használt kövesztés szó.
Az újabb kőkorszakban a sültek helyére a növényi
főzetek léptek. A pusztán növényi termékekből készült levest a magyar
ember tréfásan árva, rongyos, kódis, betyáros levesnek nevezi. Ínséges
időkben azonban még ma is fontos az efféle ősi főzeteknek a szerepe.
Mikromalac hétvége Londonban
Már a középkorban is cifrán káromkodott a magyar
A többnejűség veszélyei
Mégsem olyan csábító a többnejűség, mint amennyire elsőre tűnik
Minél több felesége van egy férfinak, annál nagyobb eséllyel alakul
ki nála valamilyen szívprobléma – derült ki a szaúd-arábiai Fejszál
Király Kórház kutatásából. A kutatók szerint a többnejű férfiak körében
négyszer (!) nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, amit
azzal indokolnak, hogy a több házastárs és gyermek eltartása nagyobb
stresszel, illetve érzelmi igénybevétellel jár. A kutatók emellett
összefüggést találtak a feleségek száma, valamint a
szívkoszorúér-elzáródások száma és súlyossága között is, írja a Globoport, akik bizonyára férfiak ábrándjainak sokaságát törték le ezzel. (f:index.hu)
Mikromalac-piknik...
Macskakávézó és bagolybár után már meg sem lepődünk rajta, hogy
Londonban újabb állatos pop-up készül, ezúttal viszont botrányos,
elviselhetetlenségbe hajló cukiságfaktorral: májusban itt a
mikromalac-piknik!
A káromkodás története
Ha valahol anyanyelvünk gazdagságáról esik szó, mi, magyarok szinte soha
nem mulasztjuk el megjegyezni: párját ritkítóan tudunk szitkozódni.
Tény és való, kevés olyan nyelv van a világon, amely ennyire kifejező
tud lenni, ha káromkodni kell. Közhelyszámba megy, de mégis igaz: a
szitkozódás egyidős az emberiséggel, a vulgáris, trágár szavak
etimológiai kutatása ennélfogva olykor igen nehéz kihívás elé állítja a
nyelvészeket.
Őseink tudását Mucsi Zoltán fejlesztette tökélyre, például itt,
ahol villanyszerelőként hét és fél perc alatt gyakorlatilag nem hangzik
el olyan szó, amit ne kellene kisípolni este 10 előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése