A szőlő ehető, élvezetes, húsos bogyótermése predesztinálta az embert 
termesztésére. A kutatások bizonyítják a szőlő és a bor csaknem 6000 
éves kultúráját. Tehát a szőlő termését az ember régóta ismeri és 
használja táplálékául, nemes italául. A szőlőtermesztési kultúra 
színvonalának emelésével egyre inkább felmerült az igény a termesztési 
cél, azaz a szőlő termésének mélyebb megismerésére.
A várható termést a termékenységi együttható, a fajtára jellemző átlagos fürttömeg (szakirodalomból ismert) és a metszéssel meghagyott téli rügyek számának
 szorzásából számíthatjuk ki. Hajtásain sok fürtöt hozó fajták, pl. a 
Chardonnay, a Kövidinka, az Olaszrizling, a Piros tramini, a Pinot noir,
 a Sauvignon blanc, a Szürkebarát fürtjei azonban kis tömegűek. A 
csemegeszőlő-fajták rügyei kevésbé termékenyek, azaz kevés fürt fejlődik
 egy-egy termő hajtásukon, de érett fürtjük nagy vagy igen nagy tömegű, 
pl. Boglárka, Itália, Afuz Ali, Melinda, Pannónia kincse, amivel 
korrigálják a hajtásonkénti kevés fürtszámot. Ezért fontos a termés 
megtervezésénél az előbbiekben említett mindhárom paraméterrel számolni.
Példa a termés becslésének kiszámításához Kövidinka borszőlőfajtánál
Feladat:  Mennyi rügyet kell tőkénként meghagyni 12 t/ha 
terméshez, ha a fajta ATE=1,72, és az átlagos fürttömege140 g, a tőszám 
3200 tőke/ha?
Megoldás: Egy rügyből elvileg 24 dkg fürt fejlődik (1,72 x 140 =
 240,8 g= 24 dkg), 12 t/ha = 1.200.000 dkg/ha : 24 dkg/rügy = 50.000 
rügy : 3200 tőke = 15,6 rügy/tőke. Ezt a rügyszámot tőkénként 2 db 7-8 
rügyes szálvessző meghagyásával lehet elérni.
Részletek: https://agroforum.hu/szakcikkek/szolo-bor-szakcikkek/szolo-generativ-szervei-es-gazdasagi-hasznuk-1-rugyek-es-viragzat-fejlodese 

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése