Oldalak

2025. december 22., hétfő

Földimogyoró...

 

A világ földimogyoró-termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül, vitaminokban gazdag magjaiból pedig fűszer és olaj. A Föld második legfontosabb olajnövénye az olajpálma után. A magban 40–50% olaj található, amely omega-3 zsírsavat nem tartalmaz. Felhasználása igen sokoldalú. Az élelmiszeripar lisztté őrölve is alkalmazza, de egészben natúr állapotban vagy pörkölve, sózva, sőt mézzel is fogyasztható. Olajpogácsája és lombja értékes állati takarmányként hasznosítható. Beltartalma: több mint 50%-a zsír, ami – a többi dióféléhez hasonlóan – nagyrészt telítetlen zsírsavakból tevődik össze; fehérjetartalma 26%, ezenkívül B- és E-vitaminokat, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz jelentős mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések: