Oldalak

2010. július 30., péntek

CE jelölés...

CE megfelelőségi jelölés mezőgazdasági gépeken

Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet a „CE megfelelőségi jelölés mezőgazdasági gépeken/ berendezéseken” című termékbiztonsági tájékoztatóval egy kiadványsorozatot kíván elindítani a mezőgépgyártók – és forgalmazók számára. A kiadványsorozat célja, érthetővé, világossá tenni a CE-jelölés jelentését, tartalmát, használatát, értelmezését, elhelyezését és mindent amit a CE-jelölésről tudni kell.

Az Európai Unióban 25 éve kezdődött el a CE megfelelőségi jelölés – röviden: CE-jelölés története. A magyar jogrendszerben közel 15 éve jelent meg a CE-jelölés az új megközelítésű Európai Uniós irányelvek bevezetésének kezdetével.
Miért aktuális ennyi év után feleleveníteni a CE-jelöléssel kapcsolatos ismereteket? Több okból is, ezek közül néhány – a legfontosabbak:
• A CE-jelölés sokak számára ismert jel, de, hogy pontosan mit is jelent és mi szükséges ahhoz, hogy termékeken elhelyezhető legyen, azt csak kevesen tudják.
• A gazdasági szereplők (gyártó, meghatalmazott képviselő, importőr és a forgalmazó) körében, még a most is gyakran merülnek fel a a CE-jelöléssel kapcsolatosan tájékozatlanságot mutató kérdések:mi is ez, mit is kell csinálni, hova, kihez kell/lehet fordulni?
• A jogszabályok, szabványok keresése, felkutatás, értelmezése idő és energiaigényes, előképzettség, jártasság nélkül szinte megoldhatatlan feladat.
• Egyre nagyobb jelentőséggel bír az egységes Európai Gazdasági Térség (továbbiakban: EGT) piacán az áruk szabad mozgásában. A CE-jelölés lehetővé teszi, hogy a termékek szabadon mozogjanak az EGT-ben.
• A folyamatosan változó, módosuló jogszabályok és a kapcsolódó harmonizált szabványok.
A folyamatosan változó szabályozásról, a CE-jelölés használatáról kimerítő, részletes tájékoztatás, felvilágosítás, jogszabály magyarázat és egyéb információ érhető el: a világhálón, különböző fórumokon, rendezvényeken, előadásokon, kiadványokban, szakmai lapokban, jogszabályi ismertetőkben, különösen az elektronika és a villamosság, az ipar, ezen belül is elsősorban az építőipar területén.

A mezőgépgyártók és forgalmazók az előzőekben felsorolt lehetőségeket kevésbé ismerik, nem tudják, hol keressék, nincs rá idejűk energiájuk. Az információk értelmezésében nincs megfelelő jártasságuk.
A mezőgazdasági gépekkel - és berendezésekkel is foglalkozó, nyomtatott és elektronikus médiában, ahol a mezőgépgyártók és forgalmazók járatosabbak, nagyon kevés információ jelent meg a CE-jelöléssel kapcsolatosan.

A kiadvánnyal és a kiadvány címével azonos című, élő előadás sorozattal együtt a cél, hogy a mezőgépgyártók és forgalmazók teljes jártasságot szerezzenek a CE- jelölés használatában.

A sorozat első kötete: „Bevezetés a CE-jelölés alapismereteibe”, mint a címe is mutatja, az általános ismereteket tartalmazza a CE-jelöléssel kapcsolatosan. A sorozat további kötetei tervezés alatt állnak, kiválasztásuk a „Mezőgazdasági Gépkatalógus” kódjegyzékének figyelembevételével tör- ténik. A kiadvány készítői bíznak abban, hogy a kiadvány sorozattal hozzájárulnak a mezőgépgyártók és forgalmazók ismereteinek bővítéséhez, és nem utolsó sorban az általuk gyártott és forgalmazott gépek /berendezések biztonságosabbá tételéhez.
(f: fmmi)

Nincsenek megjegyzések: