Oldalak

2010. november 30., kedd

Ágazati hírek...

Gabona:
- Az EU idei kukoricatermése várhatóan 55,4 millió tonna lesz (Franciaországban 14, Romániában 9 és Magyarországon 7 millió tonnát várnak). A kisebb termés miatt az EU kukoricaimportja a 2010/2011-es időszakban 5 millió tonna lesz a bázisidőszaki 2,9 millió tonnával szemben. Az EU kukoricaexportja néhány 100 ezer tonna lehet.
- A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) a korábbi 27 millió tonnás kukoricakészlet-csökkenéssel szemben a legutóbbi előrejelzésében már 31 millió tonnával számol.
Az IGC szerint a világ kukoricatermése az idén 810 millió tonna lesz.
Dohány:
A WHO legutóbbi ajánlása szerint meg kellene tiltani a dohánytermékekben az ízesítő adalékanyagok használatát.
A magyar kormány álláspontja ezzel kapcsolatban, hogy tudományos alapokra kell helyezni az adalékanyagok keverhetőségét, kiszűrve ezzel a nemkívánatos hatásokat; a dohánytermesztés leépítése ugyanis tovább növelné a vidéki munkanélküliséget.
Borágazat:
- A VM miniszter kinevezte a Bormarketing Bizottság tagjait (13 főt).
- Piaci szakértők szerint a PET palackos és kannás boroknál 15-20%-os áremelkedés következett be az elmúlt hetekben (az átlagár: 120-180 Ft/liter).
A palackos borok ára várhatóan a következő év elejétől emelkedik mintegy 10%-kal (jelenlegi átlagos ár: 350 Ft/palack).
- Jelentős a számlanélküli borforgalmazás, az import borok egy része számla nélkül kerül az országba; egyes szakértők a zárjegy bevezetésétől várnák a tisztább borpiaci helyzet kialakulását; többen hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi forgalomba hozatali járulék versenyhátrányt jelent a magyar termelők számára.
Sertéságazat:
- Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára nyilatkozott az AgrárHírek.hu-nak a magyar sertéságazat jelenlegi nehéz helyzetéről és egy növekedési pálya feltételeiről: a sertéslétszám már 3 millió alá csökkent; a magyar sertéságazat és feldolgozóipar - nemzetközi összehasonlításban - nem elég versenyképes a hatékonysági és termelékenységi mutatókat illetően; emellett hiányzik egy hatékony érdekképviseleti szervezet, amely kellő ellensúlyt képviselhetne a kereskedelmi láncok dominanciájával szemben; a szürke- és feketegazdaság 30-40%-os jelenlegi mértékének leszorítása jobb versenyhelyzetbe hozná a tisztességes vállalkozói kört.
- Nem emelkedtek a sertés termelői árak idehaza az elmúlt héten; ugyanakkor Ausztriában és Németországban mérsékelt áremelkedés következett be.
(f: AgrárHírek,2010. november 29.)

Nincsenek megjegyzések: