Oldalak

2010. november 30., kedd

Előrehozott öregségi nyugdíj...

Előrehozott öregségi nyugdíj: a férfiak jövőre kevesebbet kapnak

Előrehozott öregségi nyugdíjra, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel korábban, 63. életévük betöltésétől szerezhetnek jogosultságot az 1956 után születettek, feltéve, ha van legalább 37 év szolgálati idejük és nem állnak biztosítási jogviszonyban. A férfiak számára 2011-től, a nők számára 2013-tól megszűnik a csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj.

Ekkortól kezdve az öregségi nyugdíj előrehozott igénybevétele mindenképpen a nyugdíj csökkentését vonja maga után. A csökkentés mértéke attól függ, hogy a nyugdíj megállapításakor a nyugdíjba vonuló életkora mennyivel alacsonyabb, az öregségi nyugdíjkorhatárnál - maximális mértéke a 8,4 százalékot nem haladhatja meg - híva fel a figyelmet Molnár László nyugdíjszakértő.

Természetesen a csökkentett összegben megállapított előrehozott öregségi nyugdíjakat az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően is csökkentett összegben folyósítják, a korbetöltés tehát a csökkentés mértékét nem érinti. A magánnyugdíjpénztári tagság a rokkantsági nyugdíj megállapítása esetén szűnik meg, ekkor van a tagnak választási lehetősége. A rokkantsági nyugdíjas nem rehabilitálható.

A rehabilitációs járadék - az ügyfél rehabilitálható, cél a munkaerőpiacra való visszavezetése - megállapítását a magánnyugdíjpénztári tagság nem befolyásolja. A rehabilitációs járadék összegéből nyugdíjjárulék illetve tagdíj /2010. október 31-ig/ levonására kerül sor.  (Forrás: Adózóna)

Nincsenek megjegyzések: