Oldalak

2015. január 14., szerda

Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Január elsejétől a kockázatos élelmiszerek esetében a 200 kilogrammnál nehezebb, illetve adó nélkül 250 ezer forintot meghaladó értékű élelmiszerszállítmányokra is ekáer-számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között a friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, a húskészítmények és a halak, a tej, a tejtermékek, a tojás, a méz, a zöldségfélék, a gyümölcsök, a kávé, a bors, a paprika, a rizs, a hajdina, a liszt, a cukor, az olaj és a margarin. Az élelmiszerek tekintetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) be kell jelenteni az első magyarországi tárolási helyet és az azt üzemeltető élelmiszer-vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől úgynevezett kockázati biztosítékot is fizetni kell. (f:mti)
   

Nincsenek megjegyzések: