Több mint hetven Kárpát-medencei
pincészet kékfrankosait ismerhetik meg a látogatók a szombati Kékfrankos
Április Nagykóstolón, melynek vendégbora idén a kadarka lesz. A
rendezvény mesterkurzusokkal és Prémium Bikavér teremmel is várja a
közönséget a Corinthia Budapest Hotelben.
A legelterjedtebb vörösbort adó szõlõfajtánk (a
kékszőlők közül aránya 40%). A fajta a környező országokban is jelen van
mint Blaufrankisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger,
Franconia, Frankovka, Frankovka modra vagy Moravka. Főbb magyarországi
borvidékek a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátraaljai borvidék
(de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).
A szőlőfajta borai kifejezetten változatosnak mondhatók. A
kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig
készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt gyümölcsös bor vagy
tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel, de a fajta
kiváló házasításokhoz is: a bikavérek legfontosabb alapanyaga.
Részletes információk a kóstolóról a www.kekfrankosaprilis.hu honlapon találhatók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése