A hőséghullámok veszélyei
A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívást tett
közzé a hőhullám miatt, amely veszélyeztetheti a munkavállalók
egészségét is. Hőhullám
idején ugyanis a szervezet munkavégzés esetén extra igénybevételnek van
kitéve. Még egy egészséges embert is jobban megvisel ilyenkor a
munkavégzés, főleg a mezőgazdaságban, ahol egész nap a szabadban vannak a
dolgozók. Bővebben
IDE kattintva talál tájékoztatást!
Napi Léptékű Aszályindex (NLA)
A Napi Léptékű Aszályindex (NLA) az MTA Agrártudományi
Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott mutatószám, amely egy
adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve ötfokozatú skálán
határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét.
agrar.mta.hu.
A klímaváltozásról...
Az elmúlt 100 évben a levegő átlagos hőmérséklete 0.75 °C-kal
növekedett. Az utóbbi 25 évben pedig a globális felmelegedés üteme
felgyorsult, így évtizedenként elemzések szerint 0.18 °C –kal növekszik a
levegő átlagos hőmérséklete. (WHO 2012; UK Met Office, 2008). Érdekes,
és fontos megfigyelés, hogy az 1960-as évekhez képest az időjárással
összefüggő katasztrófák száma a triplájára növekedett (WHO 2012). A klímaváltozás várhatóan nagy befolyással lesz az egészséget
meghatározó szociális- és környezeti tényezőkre, úgymint a (1) tiszta
levegő, (2) biztonságos, tiszta ivóvíz, (3) elégséges táplálék és (4)
biztonságos lakhely aspektusaira (WHO 2012).
Pályázati döntések gyorsítása
A legfontosabb vidékfejlesztési pályázatokról szeptemberig
meghozzák a támogatói döntéseket, 2018. március végéig pedig minden
pályázatot elbírálnak. Júliusban várhatóan döntenek a kertészeti
pályázatok egy részéről, az élelmiszeripari pályázatok első köréről is.
Kritikus búzaárak
Jelenleg 38–42 ezer forint körüli a búza tonnánkénti felvásárlási ára,
és a világpiaci folyamatokban egyelőre nincs jele annak, hogy a
közeljövőben komoly emelkedésre lehetne számítani. Immár az egymást
követő második évben lesz veszteséges egy átlagos magyar búzatermelő,
ezt pár héttel a betakarítás előtt sem túl nagy merészség kijelenteni.
Kritikus búzaárak: kivédhetõ-e a bukás?: Nem valószínű, hogy nőnek a világpiaci árak.
Változik a kenyerek összetétele
A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június
23-tól lépett életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A
sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé
alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek egyre
fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének. Az
Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a
lisztek pontos arányát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése