Az ember nemcsak a növényvilág termékeit gyűjti, hanem gyűjt,
zsákmányol az állatoktól is. Az ilyen zsákmányolásnak Kelet-Európából és
Észak-Ázsiából számtalan emlékét ismerjük. A régi Novgorod kormányzóság
szegény orosz lakossága kiásta a vakondok föld alatti odúját és az ott
felhalmozott „földimogyorót” (Lathyrus tuberosus?)
elszedte. Havasalföld románjai a hörcsögtől szedték el a felhalmozott
gabonát. Kamcsatka félszigetének őslakói, az itelmek egy egérfajta
lyukjából rendszeresen kiássák és elfogyasztják a Lilium martagon
(turbánliliom) gumóját, amit az egér téli táplálékul gyűjt össze.
Kárpótlásul az egérnek cirbolyamagvakat hagynak hátra, hogy éhen ne
pusztuljon. A tunguzok, korjakok, a szagáji tatárok, az altáji törökök
és más szibériai népek is egy egérfajtától szedik el az összegyűjtött
ehető gyökereket.
Hasonló „zsákmányolás” ismeretes a magyaroknál. A
20. század elején a Hortobágy környékén, a Kis- és Nagykunságban ősszel
kiásták a güzü egér (Mus musculus spicilegus), az ürge (Citellus citellus), a hörcsög (Cricetus cricetus)
föld alatti odúját és az ott felhalmozott gabonaszemeket, kukoricát
elszedték (Györffy I. 1984: 45; Erdész S. 1974: 39). Ilyen módon több
zsák gabonaszemet is összegyűjtöttek, amit a disznókkal, baromfiakkal
etettek meg. A javát táplálékul is felhasználták. A Lápos folyó
völgyében ősszel egy egérfajta odújában felhalmozott mogyorót szedik el (misináznak). Erdős vidéken (Bakony, Mátra hegység, székelyek) elrabolják a mókus és a pele (Glis glis) odújában található mogyorót.
Lényegében hasonló tevékenység a méhészkedés is, amikor az ember a méhektől zsákmányolja el a mézet. (F: Magyar Néprajz II.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése