A fenntartható élelmiszer-termelés megoldásainak keresése a jelenkor egyre égetőbb feladata.
A rovarfogyasztás számos ázsiai és afrikai gasztronómiai kultúrának jelenleg is szerves része. A keresztény, iszlám és zsidó kultúrák szokásai között is szerepelt a rovarevés, amelyről számos korabeli forrás tanúskodik.
A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világszervezet (FAO) arra figyelmeztet,
hogy 2050-ben a Föld népessége meghaladhatja a 9 milliárd főt. A
lakosság 70 százaléka él majd városokban, szükségleteik és igényeik
kielégítésére 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést. Több táplálékhoz – egyéb újfajta technológia mellett – rovarok élelmezési céllal történő tenyésztése révén juthatunk.
Az Európai Unióban a 258/97/EK rendelet szerint új élelmiszernek
minősülnek a rovarok és rovartartalmú élelmiszerek, forgalmazásuk
előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyezési folyamathoz kötött.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése