2024. április 3., szerda
Fehér libatop
Bár rendszeresen irtott gyomnövény, a fehér libatop ehető is; magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz
hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet (csak fiatal
20–30 cm-es példányai vagy később hajtáscsúcsai). Salátának és levesnek
lehet felhasználni, kissé hosszabb főzési időt igényel, mint a spenót.
Összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában. Takarmányozásra is alkalmas, de ha oxálsavtartalma
magasabb, nagy mennyiségben etetve a háziállatokkal akár toxikus
tüneteket is okozhat. Az oxálsav főzés közben részben lebomlik, de vesekő, köszvény, hiperacidózis esetén nem javasolt a fogyasztása. A növény kisebb mennyiségben mérgező szaponinokat
is tartalmaz, de ezek csak kevéssé szívódnak fel és tüneteket többnyire
nem okoznak. A túlműtrágyázott talajokban növő libatop leveleiben
nitrátokat halmoz fel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése