A vadon termő növények ismerete évszázadokon át szóban öröklődött. Írásban
nem jelentek meg ez idáig az ismeretek. Bózsó Gyula ezt a tudást most
két könyvben örökítette meg: Az ERDŐ finom és az ehető ERDŐ című kötetek hiánypótló kiadványként jelentek meg.
–
Ez nem csupán egy szakácskönyv, ami csak recepteket tartalmaz. Sokkal
inkább botanikai kalauz, ami az alapanyagokat mutatja be, és segít
felismerni, mire jó az, amit az erdő kínál. Sokáig kerestem forrásokat,
de sem magyarul, sem idegen nyelven nem találtam használható anyagokat
az ehető vadnövényekről. Ez a tudás eddig nem volt leírva. Az volt a
célom, hogy megmaradjon mindez, és ne csak nekünk, hanem az unokáinknak
is. Az erdő nemcsak az örökségünk, hanem a jövőnk része is – mondja Bózsó Gyula. És ha figyelünk rá, még sokáig az is maradhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése