A fuzáriumgombák a talajban és növényeken élő mikroszkopikus gombák. Bár a mezőgazdaságban okozott káruk is jelentős, a legnagyobb aggodalmat mégis az emberi egészségre gyakorolt hatásuk váltja ki. A fuzáriumgombák toxinjai ugyanis az élelmiszerekbe kerülve komoly kockázatot jelentenek.A fuzárium a világ szinte minden régiójában előforduló több száz Fusarium gombafaj gyűjtőneve. Ezek a mikroszkopikus gombák gabonaféléket, hüvelyeseket és különböző zöldségeket támadnak meg. A fuzáriumgombák számos mikotoxint termelnek, melyek közül több hőstabil, tehát főzés, sütés, élelmiszer-feldolgozás során sem bomlik le. A mérgező anyagok komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre. A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány. Fuzárium toxinoknak a szervezetünkbe történő bevitele esetében, a különböző típusú kenyerek, tésztafélék, müzlik, gabonapelyhek mellett egyéb élelmiszerek, italok (pl. sör) is szóba kerülhetnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése