Több évszázados hagyománya él Magyarországon a marhahizlalásnak. A hízó-marhát és falkáját a Dunántúlon göböly, a Tiszántúlon sőre, az Alföld északi szélein pőcs
néven ismerték. Marhahizlalással a 18. században főként uradalmak és a
Dél-Alföldön pusztabérlő görög, örmény, bolgár kereskedők, illetve a
pusztabérlethez jutó alföldi városok, községek jobbágygazdái
foglalkoztak. Akkor még a marhahizlalás {697.} is legelőn, füvön történt. A hízómarha számára jó legelőt szakítottak ki és adtak neki elegendő sót. Őrzését a göbölyös vagy a sőrés pásztorra bízták, aki a hízómarhát a legjobb kaszálóból kikompolt Göbölyjáráson legeltette. A Kiskunságban azt tartották, hogy az őszi vásárra menő göböly
a legelőn hízott, a tavaszi vásárra szánt marhát viszont szénán kellett
meghizlalni (Tálasi I. 1936b: 202–203; Giday K. 1941; 1943).
A 19. század végétől a marhahizlalás is
istállóban történik. Eleinte csak az idősebb ökröket hizlalták fel
eladás előtt, a 20. században pedig inkább a fiatal tinókat, bikákat
fogták hízóba a piac igénye szerint. Istállóban a hízómarha naponta
háromszor kap enni. Takarmánya a széna, szecska és abrak mellett egyre
több zöld bükköny, lóhere, csalamádé. Itatás után 1–2 kg árpadara a
ráadás. Még a vizet is beviszik neki az istállóba, hogy minél kevesebbet
mozogjon (Petercsák T. 1983: 56). Sok marhát hizlaltak
melléktermékeiken az utóbbi másfél-két évszázadban a cukor- és
sörgyárak. A felvidéki magyarok szarvasmarháit 1920 után jó áron vették
meg a cseh gyárak felvásárlói, akik Gömörig, Zemplénig eljártak marhát
venni. A Tiszántúl falvaiban a marhahizlalás csak a nagyobb
parasztgazdaságokban volt szokás a két világháború között. Az
1960–1970-es években a bikahizlalás a kis háztáji gazdaságokban is a
tsz-tagok egyik legjövedelmezőbb üzletága volt. A Bódva-völgy háztáji
gazdaságaiban a kétéves ökörtinókat szokták hizlalni az 1970–1980-as
években (Varga Gy. 1973b: 500; Paládi-Kovács A. 1999b: 295).
Marhahús-értékesítésre szakosodott húsipari ágazat Magyarországon a késő középkor óta a mészáros
mesterség. A mészárosok már a 14–15. században is a városok
leggazdagabb iparosai közé tartoztak, minthogy a marhakereskedelembe is
bekapcsolódtak (MN III. 214–218). A pásztorok, parasztok nem taglóval
ütötték le a marhát, mint a mészárosok, hanem megfojtották vagy belső
vérzést idéztek elő nála, hogy külsérelmi nyomot ne mutasson a bőre;
ugyanis az esett jószág, a dög bőrével el kellett számolniuk. A
marhapásztorok kedvelték a fiatal tinót, a hízó göbölyt, s olykor a
borjúnak se kegyelmeztek. A hús javát pörköltnek, paprikásnak
készítették el, s az Alföld nagyobb részén szárazhús, szárított
hús is készült belőle az 1930–1940-es évekig. A saját faggyújában,
hagyma nélkül főzött marhahúst 4–5 napon keresztül szárítgatták a napon.
Gyékényre, szűrre terítették, s egy bojtárgyerek naphosszat hajtotta
róla a legyeket. A tűző napon zörgősre szárított húst iszákba, tömlőbe,
vászonzsákba tömték és gödör hűvösében vagy otthon a padlás szellős
helyére akasztva tárolták. A kiskunsági gulyás a szárított hús egyik
részét hazaadta, másik részét a cserénynél fogyasztotta el társaival
(Tálasi I. 1936b: 224–225; Paládi-Kovács A. 1974).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése