Az FM Sajtóiroda tájékoztatója szerint öt év alatt megháromszorozódott a helyi termelők száma Magyarországon,
míg 2010 elején a helyi termelők száma nem érte el az 5000 főt, 2015
végétől már közel 15.000-en dolgoztak e területen, egyre többen vágnak
tehát bele a kistermelőként végezhető élelmiszer előállításba és
értékesítésbe.
A hatóságoknál és intézeteknél összegyűjtött tapasztalatokkal
és tudással a helyi termelők munkáját segítő „Helyből Jobb!” néven
elindított Helyi Termék Éve szakmai fórumsorozatot az FM 2016-ban a
Nemzeti Művelődési Intézettel közösen, második alkalommal szervezte meg. A Nemzeti Park Termék védjegy használatát olyan szolgáltatók vagy termelők nyerhetik el, akik védett természeti, vagy Natura 2000 területeken állítják elő terméküket vagy nyújtják szolgáltatásukat, és megfelelnek a tanúsítványi feltételeknek. A védjegy garanciát jelent a vásárlók számára, hogy a megvásárolt termék, igénybe vett szolgáltatás valóban az adott régióból származik, környezetkímélő módon állították elő, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik. Jelenleg 158 gazdálkodó több mint 600 terméke viseli méltón a jelölést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése