Európa tudományos
akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és
táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási
szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak
egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri
élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a
figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban
rejlő lehetőségekre. Az állásfoglalás
felszólítja a döntéshozókat, hogy lépjenek fel a magas kalóriatartalmú
ételek fogyasztását ösztönző élelmiszerárakkal szemben, és vezessenek be
a megfizethető táplálkozást elősegítő új, ösztönző elemeket. Fontos kérdésnek
nevezi az állásfoglalás az állattenyésztésnek az üvegházhatású gázok
kibocsátásában játszott szerepét. A kutatók szerint ennek csökkentéséhez
az állattenyésztésben bevezetett változtatások is hozzájárulhatnak. Úgy vélik, hogy az
állati fehérje hagyományos formáinak vannak olyan alternatívái,
amelyeket Európa is fontolóra vehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése