Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a "Szilvásváradi pisztráng", az "Akasztói szikiponty" vagy a "Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját. A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre - emelte ki a rendezvényt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.
Az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel közölte, hogy az idén,
immáron ötödik alkalommal megrendezett, szombaton tartott fesztiválon az
érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel. Mohács
és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A Mohácsiak
pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is
gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta. A
Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy
helyen volt végig kóstolható számos, a Duna mentén ismert módon
elkészített halétel.
A gasztronómiai fesztiválok, a hal
elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak
az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó
éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar
halak tegyék ki - mondta a megnyitón az államtitkár. Kiemelte, hogy
ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a
nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a
fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött
és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak,
amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.
A
hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar
szakácskönyvet - amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától
másolt le Galgóczy István -, mely pontosan lefedte az akkori
halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak
elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a
magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél
inkább bemutatnunk a fesztivállal.
Hozzátette: Magyarországon a
természetes vizeinkkel együtt közel 160 ezer hektár nyilvántartott
halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 ezer hektár halastó ad
életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói
pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű hal-utánpótlást
biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési
struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi
jelzéssel minősített halakat. A fesztivál ideje alatt természetesen a
nagyközönség is elkészíthette, vagy akár meg is vásárolhatta kedvenc
halételét a kitelepülő halárusoknál. A kulturális programok mellett a
magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői és Ausztriából érkező
fellépők is bemutatkoztak.(f:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése