Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában - derül ki a vadhús belföldi piacát és fogyasztását bemutató kiadványból, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tett közzé.
Az
évente 3800 tonna Magyarországon feldolgozott termék majdnem 90
százaléka külföldre, főképp Németországba és Olaszországba kerül -
indokolták a kiadvány elkészítését, amelyet a közlemény európai szinten
is egyedülálló összeállításként említ.
Magyarországon 46
vállalkozás foglalkozik vadhússal, amely értékes és különleges táplálék,
ennek ellenére a fogyasztás fejenként mindössze 0,1 kilogramm, és 10
éve is csak a kétszerese volt - írta a NAK. Belföldön az idegenforgalom
és a vendéglátás (HORECA) a legnagyobb felvevő, 60 százalékkal részesül a
Magyarországon maradó mennyiségből. A koronavírus megviselte a piacot,
de a fogyasztás tavalyelőtt már elérte a járvány előtti szintet - tették
hozzá.
A NAK honlapján olvasható kiadványból kiderül az is, hogy
belföldön a vadászatra jogosultak a lőtt vad majdnem 80 százalékát
adják el kereskedőknek és vadfeldolgozóknak, a vadhús összetétele pedig
kedvezőbb, mint a tenyésztett háziállatoké. Magyarország az egyik
legjelentősebb vadhúsexportőr Európában, mennyiség alapján az uniós
piacon Lengyelországot, Németországot és Spanyolországot követve a
negyedik - olvasható az online kiadványban.(f:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése