Kiemelkedő a minősége a hazai meggynek, melynek termesztésében Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legmeghatározóbb szereplője - közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában a tárca vasárnapi közleménye szerint.
A tárcavezető azt mondta, hogy Magyarország ezüstérmes meggytermelő
az EU-ban, Lengyelország után a második helyen áll. A magyar gyümölcsnek
nemcsak a minősége különleges, hanem az íze is egyedülálló. A magyar
fajták színe, íze, bogyómérete, mag-hús aránya és állaga felülmúlja a
külföldi versenytársakat, így a feldolgozóipar mellett a frisspiacon is
keresett - tette hozzá.
Nagy István kiemelte: a meggyet
lehetőleg fogyasszuk frissen, mert így hasznosulnak legjobb
hatékonysággal az élettanilag kedvező tulajdonságai. Kifejtette, a
tudatos döntés a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcsök
fogyasztása. A sok ezer kilométerről történő szállítás, kockázatokat
hordoz magában és jelentős szerepet vállal a klímaváltozásban is -
fogalmazott, hozzátéve, hogy a nem teljes érettségben történő szüretelés
a gyümölcs élvezeti értékét csökkenti és a szállítási útvonal hossza
jelentősen drágítja is.
Nem is beszélve az EU-n kívüli
termelési, növényvédelmi szabályok nyomon követhetőségének
ellenőrzéséről és az annak hiányában fellépő kockázati tényezőkről. Ha
tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai
szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött
és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nem csak a magyar
gazdák és családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is
támogatjuk - fűzte hozzá a miniszter.
Hangsúlyozta, hogy a hazai
meggy jelentős része, évjárattól függően mintegy 50-75 százaléka export
termék. A kivitelből a friss meggy 25 százalékban, a meggybefőtt 70
százalékban, a fagyasztott meggy pedig 5 százalékban részesedik. Az
uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be.
Legjelentősebb célpiacunk Németország.
Kifejtette, hogy az idén
meggyből a tavalyi aszály, az idei fagyok és a szokatlanul hideg, a
gombabetegségeknek kedvező csapadékos idő miatt a tavalyinál valamelyest
gyengébb terméshozam várható. A gyümölcsminőség annak ellenére kiváló,
hogy a hideg időjárás miatt 1-2 héttel csúszott az idénykezdet - emelte
ki a miniszter.(f:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése