Közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés, a gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös piaci körképéből.
A
két szervezet közleményében felidézte, hogy az időjárás nem kedvezett a
szilvatermesztésnek, a hűvös tavaszi idő néhány fajta esetében
kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadékos
időjárás pedig a monília-fertőzés elleni védekezést nehezítette.
A
termőterület nagysága az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés
ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények
irányába tolódik el. Az idei területalapú támogatási adatok szerint
mintegy 5848 hektáron termesztenek Magyarországon szilvát a gazdálkodók.
A legnagyobb termesztőkörzet továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg
vármegyében van, itt 1636 hektáron folyik a szilvatermesztés, a második
helyen Bács-Kiskun vármegye áll 1197 hektárral, de Pest vármegyében is
jelentős szilvaültetvények vannak, mintegy 956 hektáron foglalkoznak
ezzel a gyümölccsel a gazdálkodók.
A sokféle hazai fajtának
köszönhetően a szilva július közepétől októberig érik. A szilvacsúcs
augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a gyümölcs ipari
feldolgozása is. A Magyarországon termett szilva jelentős részét,
mintegy 60 százalékát az ipar dolgozza fel, lekvár és befőtt mellett
pálinka alapanyagául is szolgál a gyümölcs.
A NAK és a FruitVeb
kiemelte azt is, hogy a szilva természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin
forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma.(f:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése