Újabb segítséget és könnyítéseket kapnak a kistermelők, kihasználva az uniós lehetőségeket, kiemelten támogatják őket - mondta Nagy István agrárminiszter a Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában
Hozzátette:
minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi
élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit. A
rendeletnek köszönhetően így már nemcsak természetes személy végezhet
kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi
gazdaságai és a szociális farmok is.
A miniszter tájékoztatása
szerint emellett egyszerűsítik az elejtett vad kezelésének és
értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeit is. Az új szabályozás
lehetővé teszi ugyanis a hentesüzletek számára a friss vadhús átvételét,
és az abból történő húskészítmény előállítását is.
A miniszter
kiemelte: az a céljuk, hogy a vásárlókhoz minél több friss és
biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől. A rövid
ellátási lánc jelenti ugyanis a felelős és környezettudatos vásárlás
alapját. Ez teszi lehetővé a termékek gyors és hatékony szállítását is a
termelőtől a fogyasztóig - mondta Nagy István.
A folyamat egyik
színtere a helyi termelői piac, amely reneszánszát éli az elmúlt
időszakban. Ezért fordít az agrártárca kiemelt figyelmet a hazai
kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségük kibővítésére -
közölte a tárcavezető. Hozzátette: országosan már 321 termelői piac
működik, és több mint 23 ezren foglalkoznak őstermelői tevékenységgel.
"Célunk,
hogy a termőföldtől az asztalig magyar kézben tartsuk a termelést és
növeljük a magyar hozzáadott értéket" - jelentette ki Nagy István.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése