Oldalak

2010. április 4., vasárnap

Techline...érdekességek

Top 20 meglepő és hihetetlen tény
1. Mint legutóbb megemlékeztünk róla, a világ első domain neve a Symbolics.com.

2. A világ első bannere 1995. október 25-én jelent meg a weben, a Hotwireden. 468x60-es méretű volt (innen ered ez a szabványméret), de csak azért, mert ennyi hely volt a Hotwired fejlécében.

3. Ha odáig vetemedünk, hogy felnyitunk egy eredeti (muzeális) Apple gépet (sajnos már nem lehet kapni), akkor egészen pontosan 47 aláírást találhatunk benne elrejtve: az eredeti, 1982-es Macintosh divízió minden tagjának aláírása megtalálható valahol a gépben.

4. A 2000-ben megjelent és elég sikeres Nintendo GameBoy egyetlen példánya több számítási műveletet volt képes elvégezni, mint az 1969-es holdra szállás alatt használt összes számítógép együttvéve.
Nagyobb számítási kapacítás, mint a NASA-nak volt...

5. A QWERTY billentyűzetet 135 évvel ezelőtt találták fel.

6. A dél-koreai SK Telecom olyan csengőhangokat kínál előfizetőinek, amelyek egy speciális frekvencia használatával „mellesleg” elriasztják a szúnyogokat is. Ilyen szoftver amúgy PC-re is létezik.

7. A Kazaa fájlcserélő rendszer, mögött meglehetősen érdekes és „óvatos” infrastruktúra húzódik: a szoftvert Észtországban fejlesztik, a szerverek Dániában vannak (valami bűzlik Dániában…) a Kazaa domain név Ausztráliában, a cég pedig a Fidzsi szigeteken van bejegyezve.

8. Bill Gates első cége a Traf-O-Data, fő tevékenysége az autók forgalmának figyelése és mérése volt.

9. Évente 1 693 000 terabájtnyi adatok írnak merevlemezekre a felhasználók szerte a világon – legalábbis a California Egyetem számításai szerint.

10. Az interneten található összes kép nyolcvan százaléka meztelen hölgyeket ábrázol. Minden „normális” weboldalra öt szexoldal jut.

11. Minden hónapban több mint egymillió új internetes címet jegyeznek be a világon.

12. Ha a MySpace egy ország lenne, akkor 110 millió „lakosával” a tízedik legnagyobb ország lenne a világon, Mexikó mögött.

13. A tavalyi évben, az USA-ban kötött házasságokból minden nyolcadik úgy köttetett, hogy a párok valamilyen formában online találkoztak.

14. Egy átlagos huszonegy éves fiatal ötezer órát tölt videojátékok előtt, 250 000 e-mailt és SMS-t küld és fogad, és összesen 10 000 órát tölt mobiltelefonja használatával.

15. Egy átlagos számítógép felhasználó hétszer pislog percenként, pontosan fele annyit, mint amikor nem használ számítógépet.

16. Egy terabájtnyi kinyomtatott dokumentum pontosan akkora lenne, mint az Empire State Building. Az Amazon-on több mint 80 terabájtnyi dokumentum található.

17. Ez első IBM PC-t tizenkét mérnökből álló csapat fejlesztette, és a „piszkos tizenkettő” névre hallgattak a cégen belül.

18. Egy 128 bites SSL védelemmel ellátott fájl feltörése számítógépek nélkül több időt venne igénybe, mint az univerzum teljes életkora. (Magyarul: nem lennénk kész vele időre…)

19. A legtöbbet „emlegetett” programozó a világon, (anélkül, hogy tudnánk ki is ő) a Microsoft egyik mérnöke, David Bradley . A Ctrl+Alt+Del az ő találmánya, ő írta a hozzávaló kódot is.

20. És végül a kedvencük: míg a rádiónak 39 év kellett, hogy elérjen ötvenmillió felhasználót, a televíziónak pedig 13 év, az internetnek ugyanez már az első öt évben sikerült.
[források: Berkely, Wired, Bspcn, Wiki, Google]

Nincsenek megjegyzések: