A gabonafélék
fejlődésének ez az a viszonylag hosszú időszaka, amikor
a megtermékenyített termőből kifejlődik a
szemtermés. A szemtermésben először a fehérjék
alakulnak ki, a keményítő beáramlása később
kezdődik, majd fokozódik a teljes érésig.
Ezért az
érés elején /teljes-viasz/ lévő szemtermés
viszonylag gazdagabb fehérjében, mint a teljesen beérett.
Az érés folyamatára, annak
időtartamára nagy hatása van az időjárásnak. Ha
az érés idején hűvös, csapadékos az időjárás,
akkor az érés folyamata lelassul, több keményítő
halmozódik fel, a szemek teltebbek lesznek és nõ az ezerszem-tömeg.
Ha az érés második felében száraz, meleg
az időjárás, akkor az érés meggyorsul és
a szemtermés viszonylag gazdagabb lesz fehérjében; így
jobb lesz a minősége. A különböző gabonafélék
érési ideje a fajoktól és fajtáktól
függően eltérő, de kisebb mértékben a talaj és
az időjárás is befolyásolja. Az érésnek
három fokozata van: zöld- vagy tejesérés, viasz- vagy
sárgaérés és teljesérés.
Zöld- vagy tejesérés A gabonanövény még zöld, csak
a szár töve kezd sárgulni. A szem már kifejlődött,
színe zöld, belseje tejszerűen fehér és még
sok vizet /50 %/ tartalmaz. A tápanyagbevándorlás /foleg
a keményítő/ erőteljes. A csíra kialakult, de még
nem fejezte be fejlődését. Ebben az érési fokozatban
még nem szabad aratni.
Viasz- vagy sárgaérés
A szár és a levelek sárgák. A szár még szívós, de a levél törékeny. A szemekbe már csökkent a keményítő bevándorlás üteme. A szemek viasz-szerűek és víztartalmuk is /20-25 %/ elég nagy. A toklászok /virágpelyvák/ még szorosan tartják a szemet. Ebben az érési fokozatban a legtöbb gabonaféle aratását - kétmenetes aratás esetén - megkezdhetjük /búza, őszi árpa/.
Teljesérés
A szem víztartalma jelentősen csökken. A szemek kemények, a pelyvák közül könnyen kihullanak /pereg/. A szalma és a kalász is törékeny. Ebben az érési fokozatban aratjuk a rozsot és a sörárpát, valamint a többi gabonát /búza, őszi árpa/, ha kombájnnal, egy menetben végezzük az aratást. Ha elkésünk az aratással, a szem túlérik. Túlérésben a szem erősen pereg, minősége romlik és jelentős az anyagi kár.
Viasz- vagy sárgaérés
A szár és a levelek sárgák. A szár még szívós, de a levél törékeny. A szemekbe már csökkent a keményítő bevándorlás üteme. A szemek viasz-szerűek és víztartalmuk is /20-25 %/ elég nagy. A toklászok /virágpelyvák/ még szorosan tartják a szemet. Ebben az érési fokozatban a legtöbb gabonaféle aratását - kétmenetes aratás esetén - megkezdhetjük /búza, őszi árpa/.
Teljesérés
A szem víztartalma jelentősen csökken. A szemek kemények, a pelyvák közül könnyen kihullanak /pereg/. A szalma és a kalász is törékeny. Ebben az érési fokozatban aratjuk a rozsot és a sörárpát, valamint a többi gabonát /búza, őszi árpa/, ha kombájnnal, egy menetben végezzük az aratást. Ha elkésünk az aratással, a szem túlérik. Túlérésben a szem erősen pereg, minősége romlik és jelentős az anyagi kár.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése