A kereskedelembe kerülő burgonyák felhasználási ajánlását kötelező a
terméken feltüntetni. A jelölés azért is fontos, mert például, ha nem
sütni való krumpliból készül a hasábburgonya, megnövekedhet az étel
akrilamid tartalma, ami rákkeltő hatású. A 34/2016. FM rendelet szerint a
burgonya forgalmazása során a származás mellett a fajtát és a
felhasználási típust is kötelező feltüntetni. Ez utóbbi azért
kötelező, mert nem várható el a fogyasztótól, hogy a fajta alapján
keresgélje a felhasználási típust. A 2017/2158 rendeletet 2018. április 11-től kötelezően alkalmazni kell. A jelenlegi szabályozás szerint három
kategóriát különböztetünk meg:
- „A” salátának való, nem szétfővő,
- „B” főzni való, nem szétfővő,
- „C” sütni való, kissé szétfővő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése