A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal (Nébih) annak érdekében, hogy segítse az új típusú koronavírus
terjedésének megakadályozását, több új intézkedést is bevezetett. A hivatal
szakemberei többek között tematikus tájékoztatókat készítenek, valamint
támogató szemlékkel segítik a vállalkozások biztonságos működését.
A jelenlegi járványhelyzetben a vásárlók, a vállalkozók, az
élelmiszerlánc valamennyi érintett szereplőjének védelme kiemelten fontos
feladat a Nébih számára.
A hivatal az eredményes védekezés érdekében számos útmutatót
állított össze, amely megtalálható a Nébih tematikus oldalán: https://portal.nebih.gov.hu/koronavirus.
A tájékoztatókban hasznos gyakorlati tanácsok olvashatóak többek között
állattartóknak, élelmiszer-forgalmazó létesítmények, vendéglátó-, és
közétkeztető létesítmények, valamint helyi piacok üzemeltetőinek. Az útmutatók
a Nébih-hez érkező kérdések, észrevételek alapján folyamatosan bővülnek.
A hivatal szakemberei a klasszikus hatósági ellenőrzések
helyett elsődlegesen, ún. támogató szemléket tartanak, amelyek fokozottan
kitérnek a higiéniai szempontokra, a koronavírussal kapcsolatos problémák
feltárására, a megoldások közös keresésére. Ezen szemlék elsődleges célja a
szakmai tanácsadás.
A vírus terjedésének lassítása, az ügyfelek és a Nébih
szakembereinek védelme érdekében – számos más vállalkozáshoz, intézményhez
hasonlóan – korlátozások léptek életbe a hivatal személyes ügyfélszolgálatai
esetében, amelyekről a hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.
Természetesen az online ügyintézési rendszerek, az elektronikus elérhetőségek,
valamint a Nébih ZöldSzáma (06-80/263-244) és telefonos ügyfélszolgálata
továbbra is teljes kapacitással működik. Fontos, hogy a Nébih ZöldSzámán
élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos bejelentéseket tehetnek a fogyasztók.
A Nébih folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet
alakulását, amit figyelembe vesz mind a további intézkedések bevezetése, mind
az útmutatók bővítése során.
2020. március 20.
Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése