Bizonyos növénybetegségekről több mint ezer éves írásos emlékeink
vannak, de ahogy a változtak a körülmények, úgy jelentek meg további
patogének is. A középkorban a kolostorkertekben a gyógyító növényeket
csak herbáknak hívták, ugyanis erős illatanyaguknak köszönhetően ezek
távol tartottak bizonyos kártevőket. A legerősebbeknek a minél nagyobb
illatanyagú növényeket tartották. A természeti népek empirikus úton már
akkortájt rájöttek, hogy egyes gyógy-, valamint fűszernövényeknek
antimikrobiális hatásuk van. Például főleg ázsiai népcsoportoknál, sőt
őseinknél bizonyos növényekkel való pácolással, valamint bedörzsöléssel
tartósították a húsokat. Az ökológiai gazdálkodásban, de akár a
hagyományos termesztési rendszerekben egyre népszerűbbé válnak bizonyos
növényi kivonatok.
https://mezohir.hu/hir/ot-noveny-kivonata-atuto-novenyvedelmi-hatassal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése