Oldalak

2020. március 22., vasárnap

Növényvédelmi felhívás 4.

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! 
 2020. évi 4. felhívás
► Akinek őszibarackja és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell.
A továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 0C átlaghőmérsékletet az optimális, nemhiába, dérgombának is hívják. Most éppen csepereg az eső és lehűlt a levegő. Az OMSZ előrejelzése az elkövetkező napokra is hasonlókat jósol: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/magyarorszagi_telepulesek/ Az idén mindenképpen számolnunk kell a tafrina gomba támadásával.
Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina. A fertőzés után csak1-2 héttel jelentkeznek a - már mindannyiunk által jól ismert - deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene! Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.
Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Az 1. felhívás mellékletében felsoroltam a rezes gombaölőket. Aki most vásárol, annak a Cuproxat FW-t javaslom, mert ezt későbben, a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is fel lehet használni őszibarackban.
Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban. Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, mely 2020 -ban pl. Agrizol 250 EC, Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difend, Difeno 3 FS, Difend 25 EC, Dividend M, Mavita 250 EC neveken is kapható. A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk. „A színes bimbós állapotig fejezzük be a védekezést.” –idézek a gyártó ajánlásából és a tavalyi levelemből.
A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódók is ezeken keresztül tudnak csak bejutni a növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal. A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a tafrina ellen. Ismételni kell 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a dérgomba károsítása. (A csapadékos 2019-ben még májusban is beindult egy fertőzési hullám.)
► Tudom, hogy nem mindenkinél okoz nagy gondot a tafrina. Ők jól választottak fajtákat, vagy pl. száraz, meleg oldalon fekszik a kertjük, illetve az évek során kiváló kondícióba hozták a fáikat…
Tájanként, sőt kertenként is eltérő jelentősége lehet a lisztharmatoknak vagy a pl az atkáknak. Mégis biztosak lehetünk abban, hogy egyes gyümölcsfajoknál, fajtáknál majd biztosan fel kell venni a permetezőgépet. Vagy azért, mert ezzel a permetezéssel több későbbi támadást előzhetünk meg, vagy, mert még nincs megfelelő vegyszermentes technológia a károsítás megelőzésére. Megpróbáltam ezt időrendi sorrendben, táblázatban is összesíteni. Milyen növénynél, mikor és milyen károsítóval számolhatunk nagy valószínűséggel?
Gyümölcsfaj:
Fenológiai stádium
Károsító:
összes fásszárú
rügypattanás
rovar, atka, gomba, baktérium
őszibarack, nektarin
rügypattanástól akár termésérésig
tafrina
kajszi, meggy
virágzásban
monília
cseresznye, meggy
kis gyümölcs fejlettségtől érésig
cseresznyelégy
összes gyümölcs
kis gyümölcs fejlettségtől érésig
gyümölcsmolyok
összes gyümölcs
kis gyümölcs fejlettségtől érésig
gyümölcsfertőző monília
szőlő, alma (Jonathan fajták)
rügypattanástól érésig
lisztharmat
szőlő
rügypattanástól érésig
peronoszpóra, sz. penész, szőlőmolyok, atkák
Budapest, 2020. március 21. Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

Nincsenek megjegyzések: