Lakosonként mintegy 127 kilogramm élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
A
hivatal első ilyen témájú jelentése szerint 2020-ban a háztartások
termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, amely lakosonként 70
kilogrammot tett ki, míg az élelmiszerlánc szereplőinél ez 57 kilogramm
volt.
Egy lakosra vetítve mintegy 14 kilogramm
élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben, 23 kilogramm a
gyártásban, 12 kilogramm a vendéglátásban és 9 kilogramm az
élelmiszer-forgalmazásban.
Az élelmiszer-hulladék összmennyisége
csaknem 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott
élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki.
Magyarországon
2020-ban 905 067 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett (egy lakosra
vetítve mintegy 92 kilogramm). A termelésre az összmennyiségből 16 587
tonna, a gyártásra 187 391 tonna, az élelmiszer-forgalmazásra 41 952
tonna, a vendéglátásra 19 331 tonna jutott, miközben a háztartások 639
806 tonna, (lakosonként mintegy 65 kilogramm) élelmiszert dobtak ki -
tájékoztatott az uniós statisztikai hivatal.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése