Nagyításhoz kattintson a képre
A XX. század közepén a közfelfogás szerint a víz kifogyhatatlan erőforrásnak
számított. Az 1960-as években a népességszám globálisan még csak a mai
fele volt, az emberek átlagosan kevesebb kalóriát fogyasztottak és így
kevesebb élelem termelésére is volt szükség. Abban az időben kevesebb
mint harmadát használtuk fel annak a vízmennyiségnek, amelyet ma
elvonunk a folyókból. Mára a vízkészletekért sokkal intenzívebb verseny
folyik. A bolygón már 7 milliárd ember él, a vízigényes hús- és
zöldségfogyasztás emelkedik, egyre több vízre van szüksége az iparnak, a
városoknak és a bioüzemanyagok
előállítását szolgáló terményeknek is. A globális válság elkerülése
érdekében a gazdálkodóknak arra kell törekedniük, hogy minél
hatékonyabban hajtsák végre az öntözést, így minél kevesebb víz
felhasználásával elégítsék ki az élelmiszerek iránti szükségletet. A hatékony mezőgazdasági termelésnek feltétele, hogy a
gazdálkodók megfelelő hozzáférése a vízforrásokhoz biztosítva legyen.
Ugyanakkor a világ számos pontján a vízhiány már ma is komoly gondokat okoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése