Miből áll a tojás? Tojáshéjból, fehérjéből és sárgájából – mondanák sokan. A tojást feltörve viszont e három dolognál sokkal többet látunk. A kemény, pórusos tojáshéj nem ereszti át a vizet és védi a tojássárgáját. A tojáshéj színe lehet fehér, barna, zöld vagy barnásfekete és fekete, ami a tojós tyúk fajtájától függ. Általában azonban elmondható, hogy a sötét színű tyúkok sötét tojásokat, a világos színűek fehér tojásokat tojnak. A tojáshéj szilárdsága is a tojó fajtájától, de korától és az általa elfogyasztott takarmánytól is függ. Mindez a tojás színét és ízét is befolyásolja. A héj alatt van a külső és belső papírhártya. A tojássárgája sötétebb vagy világosabb sárga színű és hártya borítja. Vízben odhatatlan és a tápanyagokat tárolja az embrió számára. Van benne koleszterin, kálium, nátrium, foszfor, A-, D-, E-, K- vitaminok, a B-vitamincsoport vitaminjai, folsav és pantoténsav, valamint az egész tojásban levő fehérje mennyiségének csaknem a fele. Egy átlagos sárgája kb. 82 kalóriát tartalmaz. A tojásfehérje védelmező szerepet tölt be. A tojás tömegének 60%-át alkotja és védi a tojássárgáját. Nincs benne koleszterin és zsír, viszont több, mint 3 g fehérjét, B12-, D-, A-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, vasat, ként tartalmaz. A tojásfehérjében 17 kalória van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése