Családi és gyerekprogramokkal, workshopokkal, kézműves ételekkel és italokkal várják a látogatókat az idei Medvehagyma Fesztiválon a hétvégén, Orfűn. A jellegzetes, a Mecsekben bőven termő gyógynövény köré épülő rendezvényt 18. alkalommal tartják meg szombaton és vasárnap.
A
szervezők az MTI érdeklődésére közölték: a tradicionális családi
fesztivált idén hat helyszínen félszáz programmal tartják meg a Pécs
közelében, a Mecsek csúcsai között, festői környezetben meghúzódó
üdülőtelepülésen.
A várhatóan napi több ezer érdeklődőt vonzó
eseményen a medvehagymára épülő ételkülönlegességek mellett kézműves
sörökkel, cider- és borkostolóval, helyi termelők étkeivel várják a
látogatókat, a gyerekek szórakoztatásáról kézműves foglalkozásokkal,
lovas programokkal, mesekönyv-bemutatóval, kisebb túrákkal,
koncertekkel, kalandjátékokkal, népzenei és táncház-bemutatókkal
gondoskodnak, a felnőtteket pedig az ökotudatosság jegyében zajló
workshopok és extrém barlangtúrák is várják.
A mecseki erdőkben a
tavasz hírnökeként felbukkanó, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és
vesetisztítóként is ismert, vadon termő medvehagyma az utóbbi
évtizedekben Baranya meghatározó gasztronómiai értékévé vált. A Mecsek
erdeiben sok helyütt megtalálható, márciustól májusig gyűjthető
gyógynövényt sokan az egészséges táplálkozással, a
természetközeliséggel, a bioételek fogyasztásával kapcsolják össze.
A
medvehagyma - népies nevén sásihagyma - szinte az egész országban
előfordul, de a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze
miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani
friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze
élvezhetetlen lesz.
Az idei orfűi fesztivál programjairól - tematikára és helyszínre szűrhető módon - további részletek olvashatók a www.medvehagymafesztival.hu oldalon.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése