Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden a Hungexpón. Nagy István agrárminiszter a megnyitón elmondta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, történelmi mértékű forrásokat fordítanak az ágazat megerősítésére, fejlesztésére.
Kiemelte:
még márciusban sor kerül a KAP Stratégiai Tervben jóváhagyott
élelmiszeripari támogatások pályázati felhívásainak társadalmi
egyeztetésére. Ezután tudják kiírni a pályázatokat arra az összesen 200
milliárd forint összegű támogatásra az élelmiszeripar számára, melyből
50 milliárd a feldolgozóüzemek kisebb léptékű fejlesztésének
támogatását, 150 milliárd pedig a komplex fejlesztések támogatását
célozza - ismertette a miniszter.
A kiállításról elmondta, hogy a
gasztronómia seregszemlén nemcsak a magyar föld legkiválóbb értékeivel
ismerkedhetnek meg a látogatók, de ez az a hely, ahol egymásra találhat
termelő és fogyasztó, eladó és vásárló. A kiváló alapanyagokat előállító
mezőgazdaság és a versenyképességét növelő élelmiszeripar
együttműködése képes jó minőségű, magyar élelmiszerekkel ellátni a
lakosságot - húzta alá.
Kitért arra, hogy az idei év második
felében a magyar uniós elnökség alatt hangsúlyos feladatokkal számolnak
az élelmiszereket, az élelmiszeripart érintő szabályozási kérdésekben.
Ezek közül kiemelte az élelmiszerek jelölésére vonatkozó
szabályrendszert, valamint az élelmiszerpazarlás elleni küzdelmet.
Arra
is felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium és a Nébih évek óta
elkötelezetten dolgozik a közétkeztetésben felszolgált ételek
biztonságának és minőségének folyamatos javításáért. Ennek érdekében
működteti a Nébih 2015 októbere óta a Minőségvezérelt Közétkeztetés
Programot. A jogalkotásban fontos lépés volt az a kormányrendelet, amely
szerint 2022-től legalább 60 százalékban, 2023-tól pedig már legalább
80 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett, illetve helyi
élelmiszer-termékekre kell alapozni a közétkeztetést Magyarországon. A
rendelet hozzájárul ahhoz, hogy jó minőségű, hazai alapanyagokból
előállított ételek kerüljenek az asztalra, másrészt pedig a hazai
termelőket is segíti termékeik kiszámíthatóbb értékesítésében - jelezte
Nagy István.
A hagyományokat folytatva közétkeztetési
szakácsverseny is lesz a kiállításon, immár 5.alkalommal mérik össze
tudásukat minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján a versenyzők.
A
miniszter kitért arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv várható
változtatásai is terítéken vannak, így folyamatban van a tejitalok és a
kecskesajt, valamint a kávé- és cikória-kivonatok szabályozása; a
húskészítmények és egyes előkészített húsokról szóló előírás módosítása;
a malomipari termékekről és a száraztésztákról szóló irányelvek
előírássá alakítása is. Hamarosan megkezdődik a tejföl szabályozásának
szigorítása, továbbá az édesipari, illetve a sütőipari termékek
előírásának módosítása. A Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság várhatóan az
év második felében dönt a sör, az ecet, az étolajok, a gyümölcsborok és a
szörpök szabályozásának felülvizsgálatáról - jelezte.
Szintén a
szabályozási kérdések körébe sorolható az Európai Bizottság 2023-as
javaslata a mézet, a gyümölcsleveket, a gyümölcsdzsemeket és a
dehidratált tejet érintő úgynevezett reggeli irányelvek módosítására.
Magyarország számára kiemelt jelentőséggel bír a hazai méz és méhészek
védelmében a mézkeverékek címkézése. Az uniós jogalkotást megelőzve, a
kormány szigorúbb szabályozást dolgozott ki a méz származásának
jelölésére, a tavaly augusztus 11-én hatályba lépett rendeletmódosítás
szerint a mézkeverékek esetében minden származási ország nevét fel kell
tüntetni a felhasznált mézek tömege szerinti csökkenő sorrendben. Az
európai uniós szabályozás alapján pedig a jövőben a felhasznált mézek
százalékos arányát is meg kell jeleníteni a mézek címkéjén.
A
tárcavezető kitért arra, hogy a világ néhány országában már a fogyasztók
számára hozzáférhető, az unióban azonban új élelmiszerként még nem
engedélyezett a laboratóriumi hús, amelyet állati eredetű szövetek
mesterséges körülmények között való tenyésztésével állítanak elő. Úgy
vélte, számos aggály vethető fel ezzel kapcsolatban, így etikai és jogi,
gazdasági és fenntarthatósági, valamint társadalmi és közegészségügyi
kérdések, és közölte: már elkészült az a magyar rendelettervezet, amely
szerint tilos lesz a laboratóriumi hús élelmezési célú előállítása és
élelmiszerként való forgalomba hozatala.
Nagy István összegzése
szerint a helyi termékek előállítása és értékesítése fontos szerepet
játszik az adott térség fenntarthatóságának, kulturális szokásainak,
identitásának megőrzésében, ezért a vidék fejlődésének egyik kiemelkedő
tényezője. "Éppen ezért mindig válasszuk a friss és kiváló minőségű
magyar élelmiszereket, ne csak itt a Sirha kiállításon, ebben a pár
napban, hanem az egész évben egyaránt" - fogalmazott.
Idén
hatodik alkalommal látja vendégül a Hungexpo Magyarország és a régió
gasztronómiájának legfontosabb szereplőit - mondta köszöntőjében Ganczer
Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Hozzátette: a 30 ezer
négyzetméternyi kiállítási területen nagyjából 20 ezer szakmai látogató
16 ország több mint 300 kiállítójával találkozik március 5-7 között.
A
megnyitón átadták a SIRHA Innovációs Verseny díjait, amelyen a két
kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi
innovatív termékek, szolgáltatások versenyeztek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése