Oldalak

2024. június 17., hétfő

Néprajzi kiállítás...

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).

A tárlat a takarékos szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni, a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig - olvasható a közleményben.
    Mint írták, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újrafelhasználás. Az FMC kiemeli, hogy a természettel együtt élő parasztember háztartásában nem volt szemét: a szerves hulladék visszajutott a természet körforgásába, minden mást eltettek majdani felhasználásra, mert "jó lesz még valamire".     A táplálkozás terén jellemző volt a ciklikusság, az alapvető élelem éves beosztása, a takarékos eljárások; az öltözködést ünnepi és köznapi öltözködési rend és a ruházat megóvása jellemezte. A javítás a mindennapi élet része volt, a stoppolást, foltozást, varrást maguk végezték, a talpalást, drótozást, edényfoltozást pedig specialisták. A háztartás divatjamúlt, régi vagy hibás tárgyait tovább használhatták más funkcióban, de elsősorban az alapanyagok újrafelhasználása volt a jellemző - írták.  Az újrahasznosításkor rongyszőnyeg keletkezett, parasztszoknyából varrt ruha, fadarabokból életre kelt játékok, de ide tartoztak a gépek alkatrészei is a technikai eszközök elterjedésével. A falusi portán hasznos anyagnak bizonyult a megjelenésekor különlegességnek számító, "mindenre jó" műanyag is. A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta - mutat rá a múzeum.
     A kiállítás minden egységében helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái. Az FMC anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik a kiállítást. A tárlathoz számos program kapcsolódik, így kurátori tárlatvezetés, madárijesztő-öltöztetés, kreatív alkotódélelőtt, de egykori ételrecepteket is felfedezhetnek a látogatók.     A Takarékos módi október 6-ig látható a Ferenczy Múzeumban, a kiállítás kurátora Sz. Tóth Judit etnográfus, muzeológus.(F:MTI)

2024. június 10., hétfő

Múzeumok éjszakája...

Tárlatvezetésekkel, épületbejárással, kézműves foglalkozásokkal, irodalmi programmal, városi sétával, élőzenével és táncházzal is várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

    Az érdeklődők részt vehetnek a Magyar Állami Népi Együttes nyílt próbáján, de megismerkedhetnek az együttes különleges darabokat tartalmazó jelmeztárával is a JelmezTáró program keretében - idézi a Hagyományok Háza hétfői közleménye Czingel Szilviát, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetőjét.
    A Hagyományok Háza programjában szerepelnek kézműves foglalkozások és tésztakészítő workshop is, amelyeken korosztálytól függetlenül bárki könnyen sikerélményhez juthat - tette hozzá Czingel Szilvia.
    A Múzeumok éjszakáján látogatható utolsó alkalommal az intézmény két időszaki kiállítása. A Miska - múltidéző borosedények című tárlat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből mutat be miskakancsókat és emberalakos kerámiákat a Budai Vigadó pinceszintjén található Lajos-teremben, amely egykor borlerakatként működött. A látogatók vezetett túrán ismerhetik meg a helyszínt és kiállítást.
    A másik tárlat, a Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák, amely a maguk idejében úttörő női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a XX. század két nagy stílusa és a népművészet találkozását. A tárlathoz informatív városi séta is kapcsolódik, amelyen Víziváros szecessziós és art deco építészetét ismerhetik meg a látogatók.
    Tárlatvezetéssel lehet bejárni az Illatok, ízek, formák - nézd kézzel, lásd szívvel című interaktív kiállítást, de a Budai Vigadó épületében lesz épületbejárás is Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, valamint Pál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője közreműködésével.  
    Mindenki előtt megnyílik a Martin György Szakkönyvtár, ahol irodalomterápiás foglalkozás várja az érdeklődőket.
    A Hagyományok Háza teraszán fellép a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, az est zárásaként koncertet ad a Tarsoly zenekar és lesz táncház is Farkas Máté, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa vezetésével - áll a közleményben.(F:MTI)

2024. június 5., szerda

Állatjóléti támogatás

Minden lehetséges eszközzel segíti a kormány a fenntartható és hatékony állattenyésztést, ezért különböző támogatásokkal ösztönzi az állatok jólétének javítását. Az agrártárca a Vidékfejlesztési Program részeként meghirdetett állatjóléti támogatások körében 42,5 milliárd forint értékben, közel 550 kérelemről hozott a tejhasznú szarvasmarha ágazat részére pozitív döntést az elmúlt napokban - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.

    Az AM közleménye felidézi: a minisztérium 2023-ban ismét meghirdette a tejhasznú szarvasmarha ágazat szereplői számára "A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás" című felhívást. A pályázat az állatok javát szolgáló, jogszabályi előírásokon túlmutató kötelezettségvállalások betartásához biztosít vissza nem térítendő támogatást. A konstrukció segítségével a kedvezményezettek az állatsűrűségre, a többlet gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelező kötelezettségeken túl választható kötelezettségként a természetes körülmények biztosítására és a takarmányozásra vonatkozó vállalásokat tehettek. Ezek teljesítéséért a tehenek esetében akár évi 284 euró, üszők és borjak esetében mintegy évi 222 euró támogatásban részesülhetnek.
    A támogatás kötelezettségvállalási időszaka 20 hónap, ami 2023. május 1-jétől és 2024. december 31-ig tart. A támogatásra elsőként az idei évi egységes kérelem keretében nyújthatnak be kifizetési igénylést a kedvezményezettek. Az agrártárca közel 550 darab támogatási kérelmet hagyott jóvá az elmúlt napokban, a megítélt támogatás - a teljes 20 hónapos támogatási időszakra vetítve - hozzávetőlegesen 42,5 milliárd forint. A kedvezményezettek a támogatói okiratokat a következő hetekben vehetik kézhez - tájékoztatott az AM.
    Az állattartók - köztük a tejelő szarvasmarha tartók - a következő években is számíthatnak az állatjóléti támogatásokra.  Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program zárásával párhuzamosan folyamatosan dolgozik a következő időszak fejlesztési programjának, a KAP Stratégiai Tervnek a pályázati felhívásain. Ezekről a kap.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők - közölte a szaktárca.(F:MTI)