Az európai gombatermesztés olyan stratégiai mezőgazdasági ágazat, amely a hagyományt és az innovációt ötvözi. Évi mintegy egymillió tonnás termelésével ez a mezőgazdasági ágazat több ezer gazdálkodó számára fontos bevételi forrást jelent, miközben egészséges és fenntartható élelmiszerterméket biztosít. Az európai gombatermesztés stabil és 2025-re várhatóan 1 040 200 tonna termelést fog elérni. Lengyelország és Hollandia a fő termelők, amelyek a teljes mennyiség több mint 70%-át adják. Az ágazat főként az Agaricus (csiperke) fajtákra összpontosít, amelyet ellenőrzött környezetben termesztenek, ami garantálja a magas színvonalat, bár a Pleurotus (laskagomba) termelése is növekszik. Olaszországban a Cardoncello, a Pioppino és a Shiitake fajták ma már folyamatosan elérhetők a piacokon és a nagy kiskereskedelmi láncokban. A termelés mintegy kétharmadát a friss piacra szánják, míg a fennmaradó részt feldolgozzák - írja a NAK.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése