Oldalak

2010. december 22., szerda

2010. évi CL. törvény 
2010-12-20 
Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény módosításáról 
1. § Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény a következõ 8/A. §-sal egészül ki: „8/A. § Semmis az olyan szerzõdéses kikötés, amely szerint a maga termelte mezõgazdasági termény szolgáltatására elháríthatatlan külsõ ok (vis maior) miatt egészben vagy részben nem képes termelõ a hiányzó mezõgazdasági terményt teljesítés céljára mástól beszerezni, vagy helyette más szolgáltatást nyújtani köteles. E kikötés semmissége a szerzõdés egyéb rendelkezéseinek érvényességét akkor sem érinti, ha a felek e nélkül nem szerzõdtek volna.”
2. § Ez a törvény a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy
a) rendelkezéseit a hatálybalépést megelõzõen megkötött szerzõdések esetén a hatálybalépést követõen esedékessé váló szolgáltatások tekintetében is alkalmazni kell, továbbá
b) a törvény alkalmazása során maga termelte mezõgazdasági termény szolgáltatására irányuló szerzõdésnek kell tekinteni azt az esetet, amikor a termelõ az általa 2010-ben megtermelt mezõgazdasági terményt olyan gazdasági társaságon vagy szövetkezeten keresztül értékesíti, amelynek tulajdonosa vagy tagja, vagy azt a termelõtõl továbbértékesítés céljából termeltetési szerzõdés keretében vásárolják fel.
Forrás: VM/Agro Napló

Nincsenek megjegyzések: