A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a
formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Emellett külön
kategóriát képez a parasztsonka. Valamennyi termék minőségi
követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Húsvéti sonka”
alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük.
Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami
egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van
dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt
sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést
olvashatjuk.
Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy
gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a
„füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis –
a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett –
közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt,
füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és
„füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.
Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a
sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a
termék – nyomás nélkül – ne engedjen levet. Kerüljük az alkalmi árusokat
és csak megbízható, legális helyről vásároljunk. Csomagolatlan,
úgynevezett lédig termékek esetén ezekről az információkról a
forgalmazótól kérhetünk tájékoztatást.
2017. augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a Magyar
Élelmiszerkönyv módosítását, amely a sonkákra vonatkozóan is tartalmaz
változtatásokat, például baromfi mellből és combból nem lehet hőkezelt
sonkát készíteni. További változás, hogy új csoportok lesznek
(parasztlapocka és szárított nyers sonka); valamint, hogy több minőségi
paramétert is szigorítottak, csökken például a maximális sótartalom.
Szintén fontos újítás lesz, hogy a füstaroma légtérbe történő
párologtatásával füstölt terméket nem lehet majd „füstölt”-nek nevezni.
Helyette a „folyékony füsttel füstölt…” vagy „füstoldattal füstölt…”
jelzőt kell használni.
Az ünnepekhez (is) kötődő további hasznos élelmiszerbiztonsági
tanácsokat olvashatnak a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának weboldalán:
www.eteltcsakokosan.hu.
(F:FM Sajtóiroda)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése