Húsvéti sonka
Egyre keresettebbek a minőségi húsvéti füstölt húskészítmények a magyar
boltok polcain. A korábbi években jellemző árérzékenység enyhülni
látszik, miközben a füstölt termékek mintegy 70 százalékát még mindig a
húsvéti szezonban vásárolják meg a fogyasztók. A húsipari szereplők számítása szerint a korábbi évekhez képest nagyobb
arányban fogják a minőségi, sok esetben prémium kategóriás füstölt
termékeket keresni a fogyasztók a húsvéti szezonban. A húsvétot megelőző néhány hetes időszak egyértelműen a főszezon a
füstölt hústermékek piacán. A korábbi évek felmérései szerint az évnek
ebben az időszakában mintegy 5500-6000 tonna fogy ezekből a
készítményekből.
Legeltetési tilalom
Megkezdődött hazánkban a szokásos, tavaszi veszettség elleni rókavakcinázás,
amelyet április 1. és 15. között végeznek az illetékesek. Annak
érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a rejtett
oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított
21 napos időtartamra az illetékes járási főállatorvos ebzárlat és
legeltetési tilalom elrendelését kezdeményezte.
Turista horgászjegy
Tovább nő az érdeklődés a turista állami horgászjegy iránt. Az adatok
alapján a regisztrálók több mint fele ki is váltja a turista állami
horgászjegyet, amelynek segítségévél bárki könnyen hódolhat a horgászat
szenvedélyének. A TUHIR rendszerről és a kiváltás menetéről alábbi cikkben olvashatnak bővebben:
http://portal.nebih.gov.hu/-/turista-allami-horgaszjegy-2017-ben-is
Kötelező a deflektor használata a pneumatikus vetőgépeken
2016 január elsejétől kötelező a pneumatikus szívólevegős vetőgépek
deflektorral való felszerelése, amelyeket a gazdák zömében a kukorica és
a napraforgó vetésére használnak. Mint minden növényvédelmi eljárás
esetén, a csávázott vetőmagok vetése
során is jelentkezhetnek olyan környezetet károsító kockázati tényezők,
amelyeket a helyes vetési gyakorlat alkalmazásával megelőzhetünk.
Mérési vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a deflektorok
alkalmazásával a vetőmagtételben esetlegesen meglévő finom szálló por
elsodródása 90%-kal csökkenthető.
Húsvéti bárány?
Kevés bárány- és birkahúst eszik a
magyar, évente átlagosan csak 20 dekát fogyasztunk fejenként. Az
értékesítési gondok mellé még a kéknyelv nevű betegség is párosult, ami
pluszkiadást jelent. Egy-egy birkán 3000-5000 forint vesztesége is lehet kedvezőtlen esetben a tenyésztőnek.
Idén a várt 1000-1200 forint/kilós ár helyett csak 900-950 forint/kilós árat kínálnak a felvásárlók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése