Nagyításhoz kattintson a képre
A burgonya, a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.
Termesztésben egyéves, de természetes élőhelyén évelő, gumójával
áttelelő növény. Tavasszal a gumó rügyeivel újrafejlődik a bokor. Amíg
meg nem gyökerezik, a rügykezdeményt és a belőle fejlődő 6–12 hajtást a
gumóból látja el tápanyaggal. A legszebb gumókat hűvös, csapadékos
vidéken, laza szerkezetű, humuszban gazdag talajon fejleszti.
Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban,
a növény felszíni zöld részeiben, valamint a burgonyagumó „szemeiben”
(rügyeiben) és a napon (fényben) tartott gumó megzöldülő héjában
méreganyagot (szolanint) fejleszt. Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma harmada a kenyérének. Egy kifejlett gumó normális tömege 40–200 g. Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése